maanantaina, joulukuuta 17, 2007

Joukkoraiskauksen uhri tuomittiin puoleksi vuodeksi vankeuteen ja 200 ruoskaniskuun


Kuva: Miehiä Lähi-idässä. Kuvan miehet eivät liity artikkelliin.

Vuonna 2006 seitsemän miestä raiskasi Saudi-Arabiassa 19-vuotiaan naisen ja hänen miesseuralaisen. Oikeus tuomitsi raiskatun naisen kolmeksi kuukaudeksi vankeuteen ja 90 ruoskaniskuun. Kun naisen asianajaja valitti tuomiosta, niin tuomio koveni puoleen vuoteen ja 200 ruoskaniskuun.


Naisen rikos oli se, että hän oli viettänyt aikaa autossa miehen kanssa, joka ei ollut hänen sukulaisensa. Mies oli hänen koulukaverinsa, jolta hän halusi takaisin oman valokuvansa. Nainen oli juuri avioitunut. Tapaamisen aikana autoon tunkeutui kaksi miestä, jotka vievät miehen ja naisen syrjäiselle alueelle, jossa muut odottivat. Joukkio raiskasi naisen ja hänen seurassaan olleen miehen. Raiskaajat saivat teostaan 2 – 9 vuotta vankeutta.

Raiskatun naisen tuomio on herättänyt tyrmistystä maailmalla ja ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet voimakkaasti Saudi-Arabiaa. Saudi-Arabian oikeusministeri puolusti tuomiota kritiikkiä vastaan ja tuomitsi ulkomaiden sekaantumisen asiaan. Maassa noudatetaan tiukkaa wahhabialaista islamin tulkintaa ja voimassa on islamilainen sharia-laki.

Tapauksen saadessa kansainvälistä huomiota Saudi-Arabian kuningas Abdullah armahti raiskatun naisen. Paikallinen al-Jazirah –sanomalehti kertoi uutisen. Uutisia armahduksesta ei ole kuitenkaan varmistettu virallisista lähteistä. Oikeusministeri Abdullah bin Muhammed al-Sheikin mukaan armahdus ei tarkoita sitä, että kuningas epäilisi maan oikeusjärjestelmää. "Kuningas on silti varma siitä, että tuomiot olivat oikeudenmukaisia", ministeri sanoo paikallisen lehden mukaan.

Lähdeenä käytetty Helsingin Sanoman verkkosivuja. Asiaa käsiteltiin on myös HS-lehdessä 28.11.07.

maanantaina, joulukuuta 10, 2007

Tuomio ja karkoitus nallen nimestä

Marraskuussa 2007 Sudanin pääkaupungissa Khartumissa tuhannet muslimimielenosoittajat vaativat brittiopettajan surmaamista Sudanissa. Mielenosoittajat pitivät oikeuden opettajalle langettamaa tuomiota liian lievänä. Opettaja tuomittiin islamin pilkkaamisesta kahdeksi viikoksi vankeuteen, kun hän oli antanut sudanilaisten oppilaittensa nimetä Teddy-karhun Muhammediksi. Muhammed on miljoonien muslimimiesten nimi, mutta myös islamin tärkeimmän profeetan ja perustajan nimi.

Opettaja karkoitetaan maasta vankeuden jälkeen. Oikeudessa häntä syytettiin vihan lietsomisesta, islamin loukkaamisesta sekä uskonnon ylenkatsomisesta. Nallen kutsumista Muhammediksi oli ehdottanut poika, jonka oma nimi on Muhammed. Tapaus on kiristänyt Britannian ja Sudanin välejä. Britannian ulkoministeri David Miliband pitää tapausta viattomana erehdyksenä.

Tapaus osoittaa, että koskaan ei voi tietää milloin loukkaat muslimia. Koraanin antaman kuvan mukaan Islamin uskonnon Allah on arvaamaton ja Koraanin oppi tekee myös sen seuraajat arvaamattomaksi. Mielenkiintoista tapauksessa on myös se, että Sudanin oikeus katsoi nallen nimeämisen "vihan lietsomiseksi". Mutta samaan aikaan se ei pidä vihan lietsomisena sitä, että kansaa kiihotetaan vaatimaan opettajan ampumista.

Lähteenä käytetty Helsingin Sanomien Internet-sivuja.